Zo’n 10 procent van de volwassenen ervaart problemen bij het betalen van vervoer. Zij geven er bijvoorbeeld meer geld aan uit dan ze zich kunnen veroorloven of bezuinigen ervoor op andere . Dit blijkt uit onderzoek van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Veel gemeenten ondersteunen deze groepen met speciale regelingen om zo verkeersarmoede tegen te gaan.
Het gaat hierbij vaak om mensen met een laag inkomen, alleenstaanden met kinderen en werklozen, zo staat in het KiM-onderzoek ‘Betaalbare mobiliteit?’. Ook geven deze groepen aan dat ze niet alleen problemen hebben met het betalen van vervoer, maar met rondkomen in het algemeen. Of ze verwachten hier binnen een jaar moeite mee te krijgen.
Voor zo’n 1 tot 5,5 procent van de mensen geldt zelfs dat ze niet of minder deelnemen aan bepaalde activiteiten, omdat ze geen geld hebben om er naar toe te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een familie- of ziekenhuisbezoek. Daarnaast blijkt dat vervoer voor veel huishoudens een groot deel van hun maandelijkse uitgaven vormt. Gemiddeld geven huishoudens 14 procent van hun budget uit aan mobiliteit.
Lees het hele artikel op Gemeente.nu