Weer een STAP Vooruit naar een Armoedevrij Winterswijk

WebmasterNieuwsbericht

Zo’n 50 mensen vanuit diverse organisaties hoorden op maandag 17 oktober waar het Platform Armoedevrij Winterswijk naartoe wil: een Samen Tegen Armoede Pact (STAP). Een Pact waar Winterswijk samen de schouders onder zet. Tijdens het netwerkevent STAP Vooruit werd een aantal ’best practices’ gepresenteerd.

17 oktober was de Dag tegen Armoede. Een mooi moment om samen een stap voorwaarts te zetten met het bestrijden van armoede. Het water stond al bij 1700 Winterswijkse huishoudens aan de lippen. En dit aantal is het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Welke stappen kunnen we nu zetten om erger te voorkomen? De line-up van STAP VOORUIT gaf inspiratie.

Het Platform Armoedevrij Winterswijk presenteerde zelf de eerste ‘Metrokaart’ waarin de verbinding tussen alle voorzieningen rond armoede op toegankelijke wijze wordt getoond. Daarnaast deed het Platform een oproep om méér met elkaar het gesprek en de verbinding aan te gaan.

Betrokken ondernemers
Mooie voorbeelden van verbinding en betrokkenheid gaf Dirck Slabbekoorn, supermarktmanager in een ‘moeilijke’ wijk in Rotterdam. Hij zit wekelijks met medewerkers en mede-ondernemers aan tafel om te kijken wat je preventief kunt doen om mensen uit de schulden te houden. Zo neemt hij zelfs mensen aan die winkeldiefstal plegen, omdat je ze daar meer mee helpt dan bestraffen. Ook weet hij telkens weer wijkbewoners en instanties te betrekken bij het leefbaar houden van de wijk.

Daarnaast vertelde Imalda Dragt dat ze nòg meer wil inzetten op gelijke kansen op basisscholen. Anna-Lena Penninx van Duurzaam Winterswijk gaat zowel inwoners ondersteunen bij de hoge energierekening als het verminderen van energieverbruik. En Steven Kroon Mini Manna blijft arbeidsparticipatie verbinden aan toegankelijke producten voor mensen die de eindjes aan moeilijk aan elkaar knunnen knopen.

Samen Tegen Armoede Pact = STAP
Het relatie-event STAP VOORUIT is de opstap naar het Samen Tegen Armoede Pact dat eind 2022 klaar is. Met STAP onderstrepen Winterswijk dat armoede niet acceptabel is. En dat we alleen samen de armoedespiraal kunnen doorbreken. STAP verbindt maatschappelijke organisaties, bedrijven, verenigingen, scholen en inwoners(collectieven). En jaagt effectieve acties aan. Acties op weg naar een Winterswijk waarin iedereen meedoet, erbij hoort en ertoe doet. Wordt vervolgd.