Subsidieregelingen energiearmoede

WebmasterNieuwsbericht

Steeds meer inwoners komen door de hoge energieprijzen financieel in de problemen. Zij hebben een laag inkomen en hoge energiekosten of wonen in een huis dat niet goed is geïsoleerd. Begin 2022 startte de gemeente Winterswijk met het aanpakken van energiearmoede om deze inwoners te ondersteunen. Dankzij extra middelen vanuit het Rijk kan de gemeente Winterswijk in 2023 via vijf nieuwe regelingen extra ondersteuning bieden aan huishoudens om energiearmoede tegen te gaan.

Nieuwe regelingen tegen energiearmoede

Deze nieuwe subsidieregelingen zijn er voor inwoners die de energietoeslag van Fijnder hebben gekregen of die een geldige Mini Manna pas hebben.

  1. Regeling energiebespaarmaatjes en energieconciërges

Via de regeling energiebespaarmaatjes en energieconciërges kunnen woningeigenaren en huurders energiebesparende tips en energiebesparende maatregelen (zoals radiatorfolie of ledlampen) voor hun woning ontvangen. Deze regeling is onderdeel van het traject energiebespaarmaatjes waarin eerst een energiebespaarmaatje langskomt die samen met de inwoner de woning doorloopt en energiebesparende tips geeft. Hierna kan indien nodig gebruik gemaakt worden van deze regeling om energiebesparende maatregelen aan te brengen.

  1. Regeling witgoed

Een oud witgoedapparaat (wasmachine, koelkast of vriezer) kan veel energie verbruiken, maar inwoners met energiearmoede hebben geen financiële middelen om zelf een zuiniger witgoedapparaat te kopen. Via deze regeling witgoed kan een oud witgoedapparaat vervangen worden door een nieuw, energiezuinig witgoedapparaat.

  1. Regeling zon op dak zonnepanelen (servicekosten)

Via de regeling zon op dak zonnepanelen kunnen huurders die gebruik maken van een zonnepanelen aanbod van de verhuurder in 2023, de servicekosten die hieraan vast zitten gesubsidieerd krijgen voor de periode van een jaar.

  1. Regeling energieadvies woningeigenaren

Via de regeling energieadvies woningeigenaren kunnen woningeigenaren een energieadvies laten opstellen dat inzicht geeft in de bouwkundige en installatietechnische verbeteringen met betrekking tot energiezuinigheid van de woning. Hierdoor krijgt de inwoner inzicht in de energiebesparende maatregelen die de grootste winst op de energiekosten kunnen opleveren voor de woning.

  1. Subsidieregeling energiearmoede bij koopwoningen

Woningeigenaren in Winterswijk met een woning die onvoldoende is geïsoleerd kunnen tot €2.500,- subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen aan hun woning. Voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie of hr++ glas.

Meer informatie

Kijk voor de voorwaarden van deze regelingen op www.duurzaamwinterswijk.nl/energiearmoede.

Neem voor meer informatie contact op met Centrum Duurzaam Winterswijk: duurzaam@winterswijk.nl, 0543-543100
of kom langs in het raadhuis, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk.
De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.