Schouten: volgend jaar sneller hulp uit energiefonds

WebmasterNieuwsbericht

Huishoudens komen volgend jaar eerder in aanmerking voor steun vanuit het Tijdelijk Noodfonds Energie dan in 2023. Het wordt daarnaast makkelijker gemaakt om een aanvraag te doen, en het noodfonds belooft die ook sneller te behandelen. Dat meldt demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid) aan de Tweede Kamer.

Noodfonds

Dit jaar deden 50.000 huishoudens een beroep op het noodfonds. Zij kregen bij elkaar 43,7 miljoen euro uitgekeerd. Voor volgend jaar is een bedrag van 60 miljoen euro beschikbaar. Daarvan neemt het Rijk 40 miljoen voor zijn rekening en de energiebedrijven 20 miljoen. Het noodfonds betaalt het deel van de energierekening boven de 8 dan wel 10 procent van het bruto-inkomen.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur

Let op: niet iedereen die zich meldt, krijgt geld uit de pot. Wie meer dan 130 procent van het sociaal minimum verdient en maandelijks minimaal 10 procent van dat inkomen kwijt is aan energie, komt in aanmerking voor geld uit het noodfonds. Concreet: paren die samen 2600 euro bruto verdienen (ofwel 130 procent van het sociaal minimum) én meer dan 260 euro per maand aan gas en elektriciteit betalen (10 procent van 2600 euro), kunnen een tegemoetkoming krijgen. Bij een inkomen van 4000 euro moet de energierekening minstens 400 euro bedragen om in aanmerking te komen.

Mensen die in aanmerking komen voor het noodfonds, krijgen niet zelf geld op hun rekening gestort. Het noodfonds keert uit aan de energieleverancier die het bedrag vervolgens in mindering brengt op de rekening. Aanvragers voor 2024 kunnen overigens pas in januari terecht op noodfondsenergie.nl.