Menstruatieproducten gratis beschikbaar op toiletten

WebmasterNieuwsbericht

Vanaf nu zijn er gratis menstruatieproducten beschikbaar in het openbare toilet van het gemeentekantoor. Ook op het Gerrit Komrij College en het Pronova hangt een menstruatiekastje. Leerlingen waar thuis geen of weinig geld is om producten te kopen, kunnen zo van gratis maandverband of tampons gebruik maken. De producten zijn ook beschikbaar voor een noodgeval. Het kan je namelijk overkomen dat je geen maandverband of een tampon bij je hebt. Dan biedt het menstruatiekastje uitkomst.

Menstruatie-armoede: een bloedserieus probleem. Het is sowieso best lastig om over menstruatie te spreken. Maar als je geen geld hebt om menstruatieproducten aan te schaffen, wordt het helemaal moeilijk. Dan laat je ook nog eens zien dat je arm bent!

Onderzoek toonde aan dat 10 procent van de vrouwen in Nederland de kosten voor menstruatieproducten van € 5,- maandelijks niet kunnen betalen. “Het komt voor dat meiden niet naar school gaan doordat ze geen producten gebruiken. De oorzaak kan armoede zijn. Met het plaatsen menstruatiekastjes op scholen en openbare toiletten willen we schoolverzuim voorkomen. En mensen tegemoet komen voor wie deze producten te duur zijn”, legt Guido de Vries van Armoedevrij Winterswijk uit. Binnenkort krijgen Sociaal Team de Post en het raadhuis ook een menstruatiekastje. Winterswijk Armoedevrij vult vooralsnog de menstruatiekastjes met de producten.