Klimop deelt oogst

WebmasterNieuwsbericht

https://www.achterhoeknieuwswinterswijk.nl/  

WINTERSWIJK – Afgelopen voorjaar ontstonden in de Scholtenenk moestuintjes, bijgehouden door buurtbewoners, asielzoekers en andere belangstellende Winterswijkers. Vanaf het najaar delen zij uit van de oogst aan een ieder die interesse heeft.

Door onze verslaggever

Toen Jan van Huet Lindeman het terrein van de Mondriaan mavo in 2021 bekeek, fronste hij zijn wenkbrauwen. “Een leuk idee om groente te verbouwen, maar ik vroeg me af of er überhaupt wel iets kon groeien.” Het pand stond er al drie jaar ongebruikt bij en het onkruid was rondom metershoog. Daarnaast zorgden de bomen voor verkoeling, maar ook voor minder zonkracht. “We hebben met man en macht gewerkt en de grond blijkt vruchtbaarder dan ik dacht,” geeft de voormalig boer nu toe.

Moestuinieren
Vanaf het voorjaar zijn op drie plekken vruchtbare aarde gemaakt: het voormalig schoolplein, de tuinkas en het ‘landje’ achter de Scholtenenk. Het is een biologische moestuin die begon bij zes buurtbewoners en waar nu ook asielzoekers en andere Winterswijkers in meewerken.
Inmiddels zijn de bonen, kapucijners en sla al op, maar is de andijvie klaar, zijn aardappels gerooid en staat de boerenkool te wachten op de nachtvorst.

Delen van de oogst
Elke zaterdagochtend haalt Jan verse gewassen van het land om mee te geven aan bezoekers. “Wat is er lekkerder en gezonder dan verse vitamines van het land”, werft hij, “en wij delen graag uit van onze rijkdom.” Klimop nodigt Winterswijkers uit om langs te komen om iets mee te nemen. Er is geen permanent aanbod, elke week is het bezien wat het land geeft. Een financiële bijdrage achterlaten wordt gewaardeerd, maar is geen verplichting. Hiermee wil de pioniersplek de drempel zo laag mogelijk houden en er zijn voor iedereen. De koffie staat altijd klaar voor wie aankomt.

Samen koken
Elke vrijdagavond om 18.00 uur schuiven tussen de tien en dertig Winterswijkers aan om samen een (vegetarische) maaltijd te eten, klaargemaakt door vrijwillige koks. Zo kwamen er al aardappelstamppotten, een soepenbuffet en hete bliksem voorbij op het menu. Wie kookt, hoeft niet de twee euro onkostenvergoeding te betalen. “Klimop staat voor duurzaam en bewust leven, zingeving en ontmoeting van mens tot mens. Elke week de maaltijd delen past hierin”, aldus Carla te Voortwis, net als Jan lid van het pioniersteam van Klimop. Een ieder kan zich uiterlijk op woensdagavond aanmelden om op een vrijdag mee te eten.

Voor meer informatie en aanmelding: Klimopwinterswijk@gmail.com.